Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Priemgetallen

ik wilde vragen hoe je een getal in priemfactoren kan ontbinden? hoe moet je dat aanpakken?
Neem het de getallen 45 en 1992 als voorbeeld.

jim
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - woensdag 2 februari 2005

Antwoord

Ik denk dat je best gewoon effenaan kan gaan delen.
Dus je kijkt eerst of het getal deelbaar is door twee, zo ja, deel het dan door twee en schrijf een twee op een papiertje. Kan je dat nog eens doen dan schrijf je weer een twee enz... Als je niet meer door twee kan delen, dan probeer je met de drie, enz... dan de 5, de 7, de 11, 13, .... tot het niet meer lukt.

45:
delen door 2 ? (kan niet)
delen door 3 ? (kan wel want 4+5=9 en dat is deelbaar door drie) Schrijf een 3 op
15 over
delen door 3 ? (opnieuw want 1+5=6) schrijf weer een 3
5 over en dat is een priemgetal

Dus:

45=3*3*5

1992
2: ja = 996
2: ja = 498
2: ja = 249
2: nee
3: ja = 83
83 is priem dus het is gedaan.

= 1992=2*2*2*3*83

Koen

km
woensdag 2 februari 2005

©2001-2024 WisFaq