Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 33464 

Re: Re: Prenumerando

Inv. 20000, rest 5000, renteperc = 6%/jr, looptijd 36 mnd.
in excel: BET(rente,36,-20000,5000,1) = 478,93
36 * 478,93 = 17241,48. (Waarvan 15000 afschrijving, dus 2241,48 rente.
In excel van n = 1 tot 36 een aflossingsschema maken met
rente = IBET(rente, n, 36, -20000, 5000, 1)
afs = PBET(rente, n , 36, -15000, 0, 1)
Waarde_eind = waarde_begin - (rente + afs).
In ecel levert dit voor de eerste periode een bedrag van 0 voor de rente en een bedrag van 454,06 voor de afschrijving.
N.B.: de eerste annuiteit wijkt dan af ! De som van afschrijving wordt uiteindelijk 15000, de som van de rente wordt 2216,76. Dat is niet gelijk aan 17241,81 !
Indien voor afs PBET(rente, n , 36, -20000, 5000, 1) wordt ingevuld dan is de eerste annuiteit wel gelijk, echter de totale afschrijving is nu 15024,88 en de totale rente is 2216,16. Deze som is ongeveer 17241,81 !

franco
Iets anders - maandag 31 januari 2005

Antwoord

Franco,
Ik zal je laten zien hoe de zaak zou verlopen bij jaarlijkse afchrijving en renteberekening.De 3-jaarlijkse postn.ann.van 15.000 met restwaarde 0 is 5.611,65 zodat de jaarl.machineann.=5611,65+0,06*5000=5911,65.

Einde jaar 1/: rente=0,06*20.000=1200.
                   afchr=5911,65-1200=4711,65 
                   boekw.=20.000-4711,65=15.288,35

Einde jaar 2: rente=0,06*15.288,35=917,30
                  afschr.=5911,65-917,30=4994,35
                  boekw.=15.288,35-4994,35=10.294

Einde jaar 3: rente=0,06*10.294=617,64 
                  afschr.=5911,65-617,64=5294.
                  boekw,=10.294-5294=5.000.

Bij maandelijkse termijnen gaat het net zo.
De vraag is wel met welk maandperc.Excel rekent?
Succes.

kn
maandag 31 januari 2005

 Re: Re: Re: Prenumerando 

©2001-2024 WisFaq