Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Delen en vermenigvuldigen met decimalen getallen

Hallo allemaal!

Hoe kan ik uit het hoofd zeer snel met decimale getallen rekenen.
V.b: 0,21/35=

Een andere som die ik snel uit het hoofd moet kunnen oplossen is 0,518/0,7=

Ook vraag ik me af hoe je uit het hoofd decimalen getallen snel kunt vermenigvuldigen.

V.b. 2,1·0,44=

of 5,7·8,85=

Ik heb al gekeken naar de regels van vedische wiskunde. Maar daar wordt niet dieper ingegaan op delen en vermenigvuldigen van kommagetallen.

Alvast bedankt!

Groeten van Ruby

Ruby P
Student universiteit - maandag 31 januari 2005

Antwoord

0,21/35.
Wat opvalt is dat beide getallen 'deelbaar' zijn door 7, we krijgen dus 0.03/5. Delen door 5 is hetzelde als vermenigvuldigen met 2 en dan delen door 10, dus 0.06/10=0.006.

0.518/0.7=518/700=(490+28)/7/100=(70+4)/100=0,74

2,1·0.44=21·44/1000=(20+1)(45-1)/1000=(900-20+45-1)/1000=924/1000=0.924

5.7·8.85=57·885/1000
57·885=3·19·885=3·(20-1)·885=3·(17700-885)=3·16815=50445
Dus het antwoord is 50,445

hk
maandag 31 januari 2005

©2001-2025 WisFaq