Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Winst en omzet berekenen

Het vraagstuk is:
"De prijs-vraagfunctie van een bepaald type printer wordt gegeven door: q = 30-3Öp^2.

Nou moet ik het functie voorschrift voor de totale jaaromzet in euro's geven. Hoe doe ik dit???

De kostprijs per printer bedraagt 50 euro

Vervolgens moet ik ditzelfde doen met de winst functie.

Ik weet dat q*p de omzet is en de omzet - kosten geeft W maar ik heb geen flauw idee hoe ik dit moet berekenen

Jos
Student hbo - zaterdag 29 januari 2005

Antwoord

Het handigste is wellicht de prijs-vraag functie herschrijven als p=(30-q)1,5 (ga dit even zelf na).
Vervolgens is de omzet TO=p·q=(30-q)1,5·q (even hierin de eenheden van p en q verwerken, die omzet zal dan in 1000 euro's zijn)
Omdat je nu die prijs-vraagfunctie omgeschreven hebt kun je de winstfunctie vervolgens helemaal als functie van q weergeven: TW=TO-TK=(30-q)1,5·q - 50q

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 2 februari 2005

©2001-2024 WisFaq