Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 7117 

Re: Dayzers

Het Antwoord is natuurlijk volkomen fout: "XXX XX XX ofwel 7 cijfers". Dat is dus niet zo.
Dag = 01,31
Maand = 01,12
Letters = AAA,ZZZ

2 prijzen voor de dag goed = elk 1/31
3 prijzen voor de maand goed = elk 1/12
3 prijzen voor de datum goed = elk 1/372
2 prijzen eerste letter + datum = elk 1/26*25/26*25/26*1/372
2 prijzen eerste twee letters + datum = elk 1/26*1/26*25/26*1/372
3 prijzen drie letters + datum = elk 1/26*1/26*1/26*1/372

Met stug doorrekenen (en afgezien van de "MegaMaandag") kom ik dan op een kans van 69/212 ~ 0,3255 dat je uberhaupt iets wint.
De verwachte opbrengst van je lot is 1 + 157/351 ~ 1,4473 euro. Je verliest dus per lot gemiddeld 2,05 euro.

Thijs
Iets anders - vrijdag 28 januari 2005

Antwoord

Beste Thijs,
Helemaal gelijk dat de dagen en maanden erin betrekking hebben, dat had ik over het hoofd gezien.

Echter die 1/31 zet ik dan weer een vraagteken bij, want in Februari is dit toch echt anders......

Verder gebruik vergeet je dat als je alleen de dag goed hebt, je dus ook in de kans moet kijken dat de maand dus fout is. Ofwel: 11/12·1/31 = 11/372
Alleen de maand geeft: 1/12·30/31=30/372
Alleen de datum: 25/26*25/26*25/26*1/365
etc.

Er zijn dus nog twee andere aspecten:
1) Gaat het om 1 letter goed, of is de plaats ook nog van belang. Indien het laatste moet daar nog apart rekening mee gehouden worden.
2) Hoe kun je rekening houden met verschillende aantal dagen in verschillende maanden
3) Hoe zit dit laatste in een schrikkeljaar?

Goed daar laat ik je nu eerst zelf eens over nadenken.

M.v.g.
Peter Stikker

PHS
zaterdag 29 januari 2005

©2001-2024 WisFaq