Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omzetten van een vergelijking in een rechte lijn

Ln K = C1 - C2/T (C1 en C2 zijn constant)

Gegeven:
T= 820 en K= 0,076373
T= 920 en K= 0,54699

Vraag: Bereken de constanten C1 en C2.

Mijn antwoord:
Ik heb eerst de vergelijking omgezet in de vorm Y=aX+B zodat er een rechte lijn uit komt.
Dan is de Y-as gelijk aan Y=Ln K.
Dan is de X-as gelijk aan X=1/T.
Nu de punten uit rekenen:
X1= 1/820 en Y1=Ln 0,076373
X2= 1/920 en Y2=Ln 0,54699

Hier komt na het tekenen van de punten in een assenstelsel een rechte lijn uit.

Nu denk ik dat constante C1 gelijk is aan de richtingscoefficient van die rechte lijn en zal dan 0,8/0,00104 zijn. En C2 is dan het snijpunt met de Y-as en is 0,8. Het probleem is dat er ook nog een controlepunt is gegeven namelijk: T= 920 en K= 0,21629.
Dus X3= 1/920 en Y3= Ln 0,21629
En deze 2 controle punten liggen niet op mijn lijn maar een stuk onder de lijn.
Ik hoop dat jullieme verder kunnen helpen.
Met vriendelijke groet,

Bram N
Student hbo - donderdag 27 januari 2005

Antwoord

Twee punten geven altijd een rechte lijn... maar je functie Ln K = C1 - C2/T (C1 en C2 zijn constant) is natuurlijk geen rechte lijn! Wel kan je de punten die je kent invullen. Je krijgt dan twee vergelijkingen met 2 onbekenden C1 en C2:

q33346img1.gif

Daaruit kan je de waarden van C1 en C2 berekenen toch?

WvR
donderdag 27 januari 2005

©2001-2024 WisFaq