\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 33312 Re: Limieten Het probleem zet hem juist dat ik de 2e stap niet zie, dus cos(1/2Pi-x)/x=1 jan Student hbo - donderdag 27 januari 2005 Antwoord Beste Jan,Ken je de regel van L'Hospital?Deze regel geeft een oplossing voor onbepaalde vormen van het type 0/0 of \infty/\infty.In eerste instantie lijkt de limiet voor x\to0 van cos(\pi/2-x)/x de onbepaalde vorm 0/0 aan te nemen.De regel van L'Hospital zegt dat deze limiet gelijk is aan de limiet waarbij zowel teller als noemer afgeleid zijn, dus:Let op, dit kan enkel als (de limiet van) f(x) én g(x) 0 zijn (of allebei \infty)In dit geval geeft afleiden:Teller: cos(\pi/2-x)' = sin(\pi/2-x) = cos(x) (complementaire hoeken)Noemer: x' = 1Na afleiding hebben we dus:cos(x)/1 = cos(x)Nu de limiet naar 0 nemen geeft gewoon 1 mvg,Tom td donderdag 27 januari 2005 ©2001-2025 WisFaq
\require{AMSmath}
Het probleem zet hem juist dat ik de 2e stap niet zie, dus cos(1/2Pi-x)/x=1 jan Student hbo - donderdag 27 januari 2005
jan Student hbo - donderdag 27 januari 2005
Beste Jan,Ken je de regel van L'Hospital?Deze regel geeft een oplossing voor onbepaalde vormen van het type 0/0 of \infty/\infty.In eerste instantie lijkt de limiet voor x\to0 van cos(\pi/2-x)/x de onbepaalde vorm 0/0 aan te nemen.De regel van L'Hospital zegt dat deze limiet gelijk is aan de limiet waarbij zowel teller als noemer afgeleid zijn, dus:Let op, dit kan enkel als (de limiet van) f(x) én g(x) 0 zijn (of allebei \infty)In dit geval geeft afleiden:Teller: cos(\pi/2-x)' = sin(\pi/2-x) = cos(x) (complementaire hoeken)Noemer: x' = 1Na afleiding hebben we dus:cos(x)/1 = cos(x)Nu de limiet naar 0 nemen geeft gewoon 1 mvg,Tom td donderdag 27 januari 2005
td donderdag 27 januari 2005
©2001-2025 WisFaq