Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Inverse functie van Faculteit

Goeiedag,

Ik vroeg me af (en heel onze klas eigenlijk), of er een inverse functie bestaat die me het getal waarvan ik de faculteit moet nemen om een bepaald getal te krijgen geeft?
MAW: Een functie die me 3 geeft als ik "6" invul ...

Bij voorbaat dank!

Vyncke
3de graad ASO - woensdag 26 januari 2005

Antwoord

Natuurlijk "bestaat" die inverse functie. Je kan ze zelfs gerust de Arno-functie noemen als je dat wil. Jammer genoeg staat er geen knop voor de Arno-functie op je rekentoestel.

Je kan ook gebruik maken van het feit dat de waarden van de Gammafunctie in sterk verband staan met de faculteiten

G(n) = (n-1)!
G(n+1) = n!
Arno(m)=G-1(m) - 1 (met de afspraak G-1(m) > 1.5)

maar dat verandert niks aan het feit dat je er geen gesloten formule in termen van de basisfuncties kan van maken...

cl
woensdag 26 januari 2005

©2001-2024 WisFaq