Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijkingen

bij mijn vorige vraag had ik een oefening:
x(x-3)=x(3x-2)dit heb ik al een beetje uitgerekent en dit word met distributiviteit x2-3x-3x2+2x=0 en hier moet ik dan als ik u methode gebruik x2=... bekomen om dan de vierkantswortel ervan te nemen maar ik kom dan uit x2=1/2x maar hier kan ik dan toch geen vierkantswortel van nemen om zo een fatsoenlijke uitkomst te bekomen (dit gaat dus allemaal over mijn vorige oefening van complexe getallen)bedankt om mij bij het eerste al op weg te zetten de eerste twee oefeningen kan ik nu wel!!!!!!!!!!!

An
Iets anders - donderdag 23 mei 2002

Antwoord

je hebt een vergelijking van de vorm:

A.B = A.C

hieruit volgt: A = 0 Ú B = C
----------------------------------
Dus in jouw geval:
x(x-3)=x(3x-2)
x=0 Ú x-3=3x-2 Û
x=0 Ú -2x=1 Û
x=0 Ú x=-1/2

Jij schrijft dat je gekomen was tot:
x2 = ½x
Maar dit levert precies hetzelfde op.
1e manier:
x.x = ½.x Þ (van de vorm ab=ac) x=0Úx=½

2e manier:

x2 = ½x Û x2 - ½x =0 Û
x(x-½)=0 Þ x=0 Ú x=½

groeten,
Martijn

mg
vrijdag 24 mei 2002

©2001-2025 WisFaq