Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Methode om vgl op te lossen

Gevraagd is volgende vgl op te lossen:

tan q + secq -1 = 0

Ik weet dat we hiervoor de coefficient bij cos kunnen vervangen, maar hoe doen we dit als we 1/ cos krijgen (secans dus)??? Graag een beetje hulp bij de oefening...

N groetje

Anneli
Iets anders - woensdag 26 januari 2005

Antwoord

Hallo,

sinq/cosq + 1/cosq = 1
sinq + 1 = cosq
1 = cosq - sinq
Kwadrateer:
1 = cos2q - 2sinqcosq + sin2q
1 = 1 - 2sinqcosq
0 = -sin(2q)
Dus 2q = kp (k geheel)
Dus q = kp/2

Controleer nu zelf nog of dit klopt in de oorspronkelijke vergelijking, maw of er door het kwadrateren geen oplossingen onterecht zijn toegevoegd. Als het goed is zou je niet te veel oplossingen mogen overhouden...

Groeten,
Christophe.

Christophe
woensdag 26 januari 2005

 Re: Methode om vgl op te lossen 

©2001-2024 WisFaq