Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functie met logaritme vereenvoudigen

Hoe kan men volgende functie vereenvoudigen [ln(n+1)]/ln(n).
En bestaan er rekenregels voor het vereenvoudigen van logaritmen en exponentiële functies?

Jean-P
Iets anders - donderdag 23 mei 2002

Antwoord

er is een regel die zegt:

alog(b) = glog(b)/glog(a)

waarbij je g willekeurig mag kiezen (mits >0 en ¹1), zo kon je immers op je rekenmachine -zeg- 7log3 uitrekenen. je doet dan log3/log7 (de 10-log dus)
maar voor g mag je ook het getal e nemen.

Nou weet je verder dat ln is hetzelfde als de elog

dus ln(n+1)/ln(n) zou je kunnen schrijven als:

nlog(n+1)

Om logaritmische en exponentiele functies te vereenvoudigen, daar zijn geen VASTE regels voor. Er zijn een paar basisregels, en daar moet je CREATIEF mee omgaan. (zoals hierboven)

deze regels staan vast ook in je boek, maar ik noem er even een paar:

glog(a) + glog(b) = glog(a.b)
glog(a) - glog(b) = glog(a/b)
glog(an) = n.glog(a)
alog(b) = glog(b)/glog(a)

xa.xb = xa+b
xa/xb = xa-b
(xa)b = xa.b
enz...

groeten,
Martijn

Zie Rekenregels voor logaritmen

mg
donderdag 23 mei 2002

Re: Functie met logaritme vereenvoudigen

©2001-2024 WisFaq