Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onbepaalde integraal

ik zit vast een oefening bij de onbepaalde integralen, k geloof dat je hier substitutie moet toepassen maar ben niet zeker
dat zou dus willen zeggen dat ik 1-2t moet substitueren en 3 uit de integraal moet halen en dan krijg ik een formule die overeenkomt met de integraal van de bgsin
wat ik zoek is de ò3dt/Ö(1-2t-t2)
nu vraag ik mij af hoe ik deze oefening zou kunnen oplossen? kan er iemand mij helpen... alvast bedankt

Jonas
3de graad ASO - zaterdag 22 januari 2005

Antwoord

Hallo Jonas,

1-2t-t2 zou je in de vorm a-u2 moeten krijgen, zodat je dan inderdaad een boogsinusachtige integraal uitkomt.

Het enige dat dus moet gebeuren, is het dubbelproduct (-2t) wegkrijgen. Nu geldt dat -(t+1)2=-t2-2t-1, dus lijkt de substitutie u=t+1 het meest aangewezen.

Dan krijg je in de noemer de wortel van 2-u2. Deze kan je wel oplossen: ofwel heb je een formule gezien voor de integraal van 1/Ö(a-x2), ofwel moet je nog even een substitutie doen van de vorm v=uÖ2 zodat je onder de wortel enkel nog 1-v2 krijgt, en dat is zeker een basisintegraal die je gezien hebt.

Groeten,
Christophe.

Christophe
zaterdag 22 januari 2005

©2001-2024 WisFaq