Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Significant verschil tussen twee gemiddelden

Stel: er is een toets afgenomen in twee groepen en van de behaalde scores is het gemiddelde per groep berekend:
groep 1 (n=75): gemiddelde is 0,546666667
groep 2 (n=153): gemiddelde is 0,4770037
de scores in de groepen zijn niet normaal verdeeld
verschil in scores tussen de twee groepen is 0,069662968
Hoe nu te bereken of dit verschil significant is (a = 0,05?

Meg
Student universiteit - vrijdag 21 januari 2005

Antwoord

Naar mijn mening mag bij de gemiddelden (volgens de centrale limietstelling) een normale verdeling aannemen.
Dan zou je een verschiltoets voor gemiddelden moeten toepassen (t-test). Echter om deze toets te kunnen toepassen ontbreken de standaarddeviates van de beide groepen. En dan kom je helaas nog niets verder.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 24 januari 2005

©2001-2024 WisFaq