Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Maandrente

Bijv.: 2400/(((1,46/100+1)^-5-1)/0,0146)

Jaarrente is 19%.

Vraagje: waarom mag ik niet werken met een maandelijkse rente van 19 gedeeld door 12 (= 1,58) maar met 1.46?

Alvast bedankt!


Humphr
Iets anders - vrijdag 21 januari 2005

Antwoord

Omdat je in feite rekening moet houden met rente op rente.
Bij een jaarlijkse rente van bijvoorbeeld 6% is dat in drie jaar in het totaal niet 18% maar 19,1% (1,063=1,191016).
Derhalve moet de maandrente berekend worden als 12Ö uit de groeifactor bij de jaarrente.
Jaarrente is 19% dan kan je de maandrente halen uit 12Ö1,19 = 1,0146 (groeifactor). Dit komt overeen met 1,46% maandrente.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
vrijdag 21 januari 2005

Re: Maandrente

©2001-2024 WisFaq