Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oppervlakte grafiek

Hoe bereken ik de oppervlakte van de ruimte het vlakdeel dat ingesloten word door x-as en de de grafiek
       x2-6x+5
f(x)=-----------
x

Jos
Student hbo - woensdag 22 mei 2002

Antwoord

Het bedoelde vlakdeel zit onder de x-as en de nulpunten van de functie zijn x = 1 resp. x = 5.
Het komt dus neer op het bepalen van de integraal van de gegeven functie, waarbij je x laat lopen van x = 1 tot x = 5.
Dit zal een negatief antwoord opleveren (vanwege het onder de x-as zitten), dus je kunt dan van het negatieve antwoord de absolute waarde nemen. Je kunt óók de integratiegrenzen omdraaien (dus niet van 1 tot 5, maar van 5 tot 1) óf je neemt meteen het tegengestelde functievoorschrift.

Het komt er dus eigenlijk alleen nog maar op aan om een correcte primitieve te vinden.
Schrijf daartoe de functie m.b.v. machten:
f(x) = x1,5 - 6x0,5 + 5x-0,5

De primitieve wordt dan:
F(x)=2/5.x2,5 - 4.x1,5 + 10x0,5.

En dan kun jij er nu wel verder mee uit de voeten, toch?

MBL
woensdag 22 mei 2002

©2001-2024 WisFaq