Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kippen, kuikens en hanen

Een veehouder heeft €100 Hij gaat naar een groothandel waar ze kuikens kippen en Hanen verkopen. De Kuikens kosten €0,05 de Kippen €1,00 en de Hanen €2,50 Hij wil precies 100 dieren kopen voor €100. Hoeveel koopt hij van elk? en hoe bereken je dat ik heb al veel geprobeerd maar met proberen kom ik er niet!

Gunthe
Iets anders - woensdag 19 januari 2005

Antwoord

dag Gunther,

De veehouder kan natuurlijk besluiten om alleen 100 kippen te kopen.
Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn.
Je kunt wel inzien, dat de kippen een neutrale rol spelen in het verhaal.
Je moet dus kijken hoe je een aantal kuikens en een aantal hanen kunt combineren tot een set waarbij het aantal dieren gelijk is aan het aantal €
Noem k het aantal kuikens
Noem h het aantal hanen
Het aantal € is dan gelijk aan 0,05·k + 2,5·h
Het aantal dieren is gelijk aan k + h
Deze twee uitdrukkingen aan elkaar gelijkstellen levert:
1,5·h = 0,95·k
Vermenigvuldig links en rechts met honderd:
150·h = 95·k
Deel links en rechts door 5:
30·h = 19·k
kom je nu op een idee wat je voor h en voor k zou kunnen kiezen?
Voor meer van zulke puzzels kun je op Google of in Wisfaq eens zoeken op Diophantische vergelijkingen.
groet

Anneke
woensdag 19 januari 2005

©2001-2024 WisFaq