Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Dubbelpunten van een kromme

De baan van een punt P is voor t op [p,q] gegeven door K:

X = 1-2 cos (t+1)
Y = 2 cos (2t + 2)

p 0
de kromme wordt 1x doorlopen

vraag : bereken de minimale waarde van p en van q
alvast bedankt :)

Thomas
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 19 januari 2005

Antwoord

Om alle mogelijke x-waarden van -1 tot 3 eenmaal te doorlopen, moet t van p tot p+2$\pi$ lopen; de y-waarden worden dan tweemaal doorlopen, de kromme (x,y) eenmaal. Een minimale waarde van p$>$0 is er niet, q=p+2$\pi$.

Interessanter is de vraag naar p en q zodanig dat het punt P voor t=p en voor t=q samenvalt (dubbelpunt van de kromme). Misschien bedoelde u dat? Een lus van de kromme wordt eenmaal doorlopen? Daar ga ik verder van uit.

Er moet dan gelden:
0$<$p$<$q; p en q minimaal;
en (1-2·cos(p+1),2·cos(2p+2))=(1-2·cos(q+1),2·cos(2q+2)),
dus cos(p+1)=cos(q+1) en cos(2p+2)=cos(2q+2).
Uit de twee gelijkheden volgt
(q+1=p+1+2k$\pi$ (A1) of q+1=-p-1+2m$\pi$ (A2)), en
(2q+2=2p+2+2n$\pi$ (B1) of 2q+2=-2p-2+2j$\pi$ (B2)),
(k,m,n,j$\in\mathbf{Z}$).
Dus (A1 en B1) of (A1 en B2) of (A2 en B1) of (A2 en B2).
Met 0$<$p$<$q, p en q minimaal, levert dit (resp.):
(q=p+2$\pi$) of (q=p+2$\pi$ en nog wat) of (p=$\pi$/2-1,q=3$\pi$/2-1) of (p+q=-2+2$\pi$);
dus, omdat 0$<$p$<$q, p en q minimaal, en de lus slechts eenmaal doorlopen wordt:
p=$\pi$/2-1,q=3$\pi$/2-1.
Het is verder interessant dat, als bijvoorbeeld p+q=-2+2$\pi$, q-p willekeurig klein kan zijn; dus de dubbelpunten van de kromme verdichten zich daar.
Maar het kan ook een kwestie van heen en weer lopen zijn, dus er hoeft niet per se een lus zichtbaar te zijn. Misschien kunt u een animatie uitvoeren?
Of laat Maple de kromme tekenen.

Wacht even, ik heb zojuist zelf Maple er bij gehaald, dat had ik eerder moeten doen. Het punt P loopt heen en weer over een parabool, de parabool y=(x-1)2-1.
Dus er zijn geen lussen.

hr
vrijdag 21 januari 2005

©2001-2025 WisFaq