Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Integraal

Hoi wisfaq,

Ik moet een lastige integraal bepalen.

ò1/(cosx(1+sinx))dx

Ik heb het met substitutie geprobeerd maar ik blijf steeds in een soort van cirkeltje weer terugkomen bij de oorspronkelijke integraal.
Zou ik de breuk ook zo mogen splitsen?
(1/cosx)*(1/(1+sinx))
heb ik daar wat aan?

Liefs

fleur
Student hbo - dinsdag 18 januari 2005

Antwoord

Met de substitutie u=sin(x) krijg je:
du=cos(x)dx, dus dx=1/cos(x)du.
Dus we krijgen dan
du/(cos2(x)(1+sin(x))=du/((1-u2)(1+u))=du/((1-u)(1+u)2)
Je kunt nu breuksplitsen:
a/(1-u)+b/(1+u)+c/(1+u)2=1/((1-u)(1+u)2)
Probeer eens!

hk
dinsdag 18 januari 2005

 Re: Integraal 

©2001-2024 WisFaq