Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Volledige mededingen

Gegeven is het volgende marktmodel:
Qv = -p + 40
Qa = 2p + 7
Qv = Qa
(TO is dus 11 )

Kostenfunctie luidt als volgt: TK = 1/12Q3-Q2+6Q

Bepaal de hoeveelheid die het bedrijf aanbiedt als het naar maximale winst streeft op de volgende twee manieren:
1. Door MO gelijk te stellen aan MK
2. Door het maximum van de TW-Functie te bepalen

Nu weet ik dat bij beide mogelijkheden de antwoorden als volgt moeten zijn: Q1 = 10 en Q2 = -2

Begrijp alleen niet hoe er tot dit antwoord gekomen kan worden.

Ik zelf kom niet verder dan dit bij mogelijkheid 1:
To is dus 11
11 = 0.25Q2-2Q+6 ® 0.25Q2-2Q-5

En mogelijkheid 2 kom ik niet uit.

Alvast bedankt!

Dennis

Dennis
Student hbo - maandag 17 januari 2005

Antwoord

Niet TO=11 maar p=11 en dan zou gelden T0=p·q=11·29=319.
Maar nu gebeurt er iets geks. Het blijkt een markt met volledige mededinging te betreffen en volgens mij is dat niet zonder meer te rijmen met wat bovenaan staat.
Maar goed. Op een makt met volledige mededinging is de prijs voor een aanbieder als constant (dus 11) te beschouwen. Dan TO (bij verkoop van q stuks) = 11·q. Daar zit bij jou de fout.
Vervolgens: TW=TO-TK= 11·q - (1/12q3-q2+6q)..... netjes uitwerken.....

Wellicht lukt het je nu verder zelf. (afgeleide, tekenoverzicht, maxima en minima).

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
maandag 17 januari 2005

©2001-2024 WisFaq