Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

Ik heb twee vergelijkingen waar ik niet uit kom.
1. 1/4 (x-4)2 = -1
2. -2(x-5)2 = 0

Ik heb zoals gezegd al gekeken, wel sommen gevonden die er op leken, maar ik ben nog niet overtuigd of ik het nu wel weet. Zou u dat voor mij kunnen uitwerken .
Heel hartelijk dank
groetjes

Niki D
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - maandag 17 januari 2005

Antwoord

Beste Niki,

1/4 · (x-4)2 = -1
Hier kan je eerste de factor 1/4 naar de andere kant brengen, je krijgt dan :
(x-4)2 = -4
Nu zie je dat een kwadraat gelijk moet zijn aan een negatief getal, en dit kan natuurlijk niet (in R) - je hebt dus geen oplossingen.

-2(x-5)2 = 0
De factor -2 kan je laten vallen omdat je product gelijk moet zijn aan 0.
Normaal kan je hier direct aan zien dat dit kwadraat enkel 0 wordt indien x = 5.

mvg,
Tom

td
maandag 17 januari 2005

©2001-2024 WisFaq