Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentiaalvergelijkingen

Beste Wisfaqcrew,

Ik kom niet uit de volgende som, bij deze alvast bedankt voor jullie hulp!

Een bedrijf wil nieuwe machines aankopen omdat de vraag naar het geproduceerde product toeneemt. Het aantal machines dat ze hebben is 500. Het uitvalpercentage wordt geschat op 5% per jaar.
x(t+1) = x(t) - 0.05x(t) + 20 maal (t+1)

Dus Dx(t) = -0.05x(t) + 20t + 20

De algemene oplossing is ook gegeven namelijk:
x(t) = cmaal 0,95totdemacht t + 400t - 7600

Bepaal aan de hand van de algemene oplossing de machinecapaciteit over 10 jaar?

Jeroen
Student universiteit - maandag 17 januari 2005

Antwoord

De enige onbepaaldheid die rest, de waarde van c, haal je uit het opleggen van de beginvoorwaarde: x(0)=500.

Eens je c hebt gevonden is x(t) volledig gekend, dus ook x(10).

cl
maandag 17 januari 2005

©2001-2025 WisFaq