Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bewijs limiet epsilon delta

Een goedemiddag,

Ik heb moeite met het bewijzen van twee limieten:

lim x$\to$1/3 1/x

en:

lim x$\to$4 √x = 2

Ik moet dit bewijzen middels:
|f(x) - L| $<$ $\epsilon$ als 0 $<$ |x-a| $<$ $\Delta$

Bij andere limieten kom ik hier dankzij kn van jullie fomu inmiddels prima uit. Wat ik bij de meeste limieten (succesvol) toepas om ze te bewijzen is het linkerdeel van de formule te herschrijven zodat daarin de term '|x-a|' uit het rechterdeel van de stelling voorkomt, dan kan ik vervolgens $\Delta$ uitdrukken als een ratio van $\epsilon$. Bij deze twee limieten weet ik echter niet hoe (en óf!) ik dit (zo) moet doen. Ik hoop dat u me kunt helpen. Alvast heel hartelijk bedankt voor de hulp!

gr. J

J.
Student universiteit - zondag 16 januari 2005

Antwoord

Jaap,
Opm:/ =absoluut streep.

We nemen de eerste limiet.Bij gegevn$\epsilon>$0 bestaat er een
$\delta>$0 zodanig dat voor 0$<$/x-1/3/$<\delta$ (1) geldt dat
/1/x -3/$<\epsilon$.We moeten proberen (1) en (2) met elkaar in verband te brengen.Nu
/1/x -3/=/(3/x)(1/3-x)/=/(3/x)//x-1/3/.
We moeten nu proberen $\delta$zo te kiezen dat /(3/x)/$<$k voor alle x die aan (1) voldoen.Teken de grafiek van /(3/x)/.
x ligt tussen 1/3-$\delta$ en 1/3+$\delta$.Voor $\delta$=1/3is 3/x niet begrensd.We nemen $\delta$=1/6.Ook andere keuzen voor $\delta<$1/3 zijn natuurlijk mogelijk.Dan moet
/x-1/3/$<\delta\leq$1/6.$\to$-1/6$<$x-1/3$<$1/6$\to$
1/6/3$<$x$<$3/6$\to$2$<$1/x$<$6$\to$6$<$ 3/x$<$18.Dus
/(3/x)/$<$18.We nemen dus voor $\delta$=$\epsilon$/18, maar deze mag niet groter zijn dan 1/6.Dus$\delta$=min($\epsilon$/18,1/6).
Conclusie:
Als /x-1/3/$<\epsilon$/18.dan is /1/x -3/$<$ 18·$\epsilon$/18=$\epsilon$.
Als $\epsilon$/18$>$1/6,dan is $\epsilon>$18/6 en $\delta$=1/6 en uit

/x-1/3/$<$1/6 volgt dat /1/x -3/ $<$ 18/6$<\epsilon$.
De tweede limiet loopt eenvoudiger omdat

x-4=(√x+2)(√x-2) en √x +2 $>$1.Dus
/√x-2/$<$/x-4/.

daarom nu $\delta$=min ($\epsilon$,4).Waarom?
Hopelijk verlies je de moed niet!
Succes.

kn
zondag 16 januari 2005

 Re: Bewijs limiet epsilon delta 

©2001-2024 WisFaq