\require{AMSmath} Vraag Vlaamse Wiskunde Olympiade Gegroet ,ik maak een aantal oef ter voorbereiding van deze wedstrijd, en ben gebotst op deze oefening :nummer 30 van de eerste ronde van 2003Ze gaat als volgt :Bij deling van de veelterm x3 + x^5 + x^7 +x^11 + x ^13 + x^17 + x^19 + x ^23+ x^29 door ^x2 - 1 is er een restDe getalwaarde voor x=2 voor die rest =2 391827Ik ben begonnen met euclidisch delen , maar ik geraak vastHopelijk weten jullie raadHartelijk dank Dirk 3de graad ASO - zondag 16 januari 2005 Antwoord Het resultaat van zo een deling is het verbandf(x) = quotient(x).deler(x) + rest(x)waarbij graad(quotient)=graad(f)-graad(deler)graad(rest)graad(deler)zodat in dit gevalx^3+...x^29 = quotient(x).(x2-1) + (ax+b)Vul nu x=1 en x=-1 in bovenstaande relatie in om a en b te bepalen. Dat je quotient(1) en quotient(-1) niet kent, is niet erg, want die waarden worden vermenigvuldigd met nul, daarom ook dat 1 en -1 zo handig zijn om in de vergelijking te stoppen.Lukt het zo? cl zondag 16 januari 2005 Re: Vraag Vlaamse Wiskunde Olympiade ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Gegroet ,ik maak een aantal oef ter voorbereiding van deze wedstrijd, en ben gebotst op deze oefening :nummer 30 van de eerste ronde van 2003Ze gaat als volgt :Bij deling van de veelterm x3 + x^5 + x^7 +x^11 + x ^13 + x^17 + x^19 + x ^23+ x^29 door ^x2 - 1 is er een restDe getalwaarde voor x=2 voor die rest =2 391827Ik ben begonnen met euclidisch delen , maar ik geraak vastHopelijk weten jullie raadHartelijk dank Dirk 3de graad ASO - zondag 16 januari 2005
Dirk 3de graad ASO - zondag 16 januari 2005
Het resultaat van zo een deling is het verbandf(x) = quotient(x).deler(x) + rest(x)waarbij graad(quotient)=graad(f)-graad(deler)graad(rest)graad(deler)zodat in dit gevalx^3+...x^29 = quotient(x).(x2-1) + (ax+b)Vul nu x=1 en x=-1 in bovenstaande relatie in om a en b te bepalen. Dat je quotient(1) en quotient(-1) niet kent, is niet erg, want die waarden worden vermenigvuldigd met nul, daarom ook dat 1 en -1 zo handig zijn om in de vergelijking te stoppen.Lukt het zo? cl zondag 16 januari 2005
cl zondag 16 januari 2005
©2001-2024 WisFaq