Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken delen (nogmaals)

Sorry hier ben ik weer. Ik snap er niets van. Ik ben niet zo van de abcd dingessen. kun je simpele getallen geven?
de vraag was:
de regel zegt: Delen met een breuk is vermenigvuldigen met het omgekeerde.
Ik snap de logica daar niet in. Hoe komt het dat je van het tweede deel van de som de teller en noemer mag omdraaien?
Kun je mij een voorbeeld som geven zodat ik het snap?

Ik heb geprobeerd om in nouw antwoord getallen in te vullen maar ik raakt het kwijt bij:
Het basisinzicht dat je moet hebben is dat

(c/d).(d/c) = 1

en daar zal je het wel mee eens zijn denk ik. Deel nu beide leden door (c/d)

(d/c) = 1/(c/d)
hier snap ik het al niet meer.
Ik hoop dat je me kunt helpen

Karin
Student hbo - zaterdag 15 januari 2005

Antwoord

Reactie op Breuken delen.

Een voorbeeld.
Hoeveel is (71/2) / (3/4)?

Een context...
Iemand heeft zelf 71/2 liter wijn gemaakt en nu wil hij flessen gaan vullen. In elke fles gaat 3/4 liter. Hoeveel flessen kan hij vullen?
Maak eens een verhoudingstabel of een dubbele getallenlijn:
in 1 fles zit 3/4 liter, in 2 flessen 11/2 liter, 4 flessen 3 liter, enzovoort.
Of redeneer als volgt:
'71/2 liter over flessen van 3/4 liter verdelen, dat is hetzelfde als 15 liter over flessen van 11/2 liter verdelen, ofwel 30 liter over flessen van 3 liter verdelen.
Antwoord is dus 10.

Kijk dan nog eens naar:
(71/2) / (3/4) = 10
en naar
(71/2) x (4/3) = (15/2) x (4/3) = (teller maal teller en noemer maal noemer)
60/6 = 10
Hé, delen door 3/4 geeft hetzelfde antwoord als vermenigvuldigen met 4/3.

En in formule kan het ook als volgt (toch maar met abc dingesen...):

q32644img1.gif

In woorden:
'a delen door (b gedeeld door c)' is hetzelfde als 'a vermenigvuldigen met (c gedeeld door b)',
waarbij geldt:
'c gedeeld door b' is het omgekeerde van 'b gedeeld door c'.

dk
zaterdag 15 januari 2005

©2001-2025 WisFaq