Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 32541 

Re: Re: Kwadratische vergelijkingen

De eerste som is me nu helemaal duidelijk! Hartstikke bedankt! Een mailtje met de tweede tekening is onderweg.

Daniel
Leerling mbo - donderdag 13 januari 2005

Antwoord

Beste Danielle,

Met de tekening is het een stuk duidelijker.





Ik had je al gezegd dat de formule voor de oppervlakte van een trapezium er zo uit ziet:
(a+b)*h/2 waarin:
h: de hoogte = hier dus x
a: één van de twee evenwijdige zijdes = hier bvb de onderste, dus 2x
b: de andere evenwijdige zijde = hier dan de bovenste, dus 2x+2

Invullen in de formule geeft:
(2x+(2x+2))*x/2 = (4x+2)*x/2
= 2(2x+1)*x/2 = (2x+1)x = 2x2 + x

Oppervlakteformule is dus: 2x2 + x waarin x de hoogte is.

Nu wil je een oppervlakte van 15, dus stellen we onze formule daaraan gelijk:

2x2 + x = 15 = 2x2 + x - 15 = 0
Weer een kwadratische vergelijking, ontbindbaar in:
(x + 3)(2x - 5) = 0 = x = -3 of x = 5/2

Een negatieve hoogte heeft weer geen zin, dus is de hoogte gelijk aan 5/2 en daaruit bereken je ook makkelijk dat de bodem dan 5 moet zijn en de bovenkant 7.

mvg,
Tom

td
donderdag 13 januari 2005

©2001-2025 WisFaq