Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De 26e afgeleide!

Hallo!
Er wordt het volgende gevraagd:

Bereken de 26e afgeleide van de functie y(x)=eÙ4x+xÙ19-30 ?

Hoe bereken je deze? IK weet dat ik wel van de 1e, naar de 2e, naar de 3e enz. enz kan gaan, maar dat duurt megalang. Is er een kortere manier?

Groetjes! Paula

Paula
Student universiteit - donderdag 13 januari 2005

Antwoord

Beste Paul,

De opgave lijkt misschien vreselijk lang, maar is eigenlijk zeer kort.

Om te beginnen is de afgeleide van een som gelijk aan de som van de afgeleide, dus:
D(e^(4x)+x^19-30) = D(e^(4x)) + D(x^19) + D(-30)

De afgeleide van een constante is 0, x^19 afleiden gaat dit steeds met een macht verlagen. Na 19 keer afleiden gaat dit ook een constante zijn, dus bij de 20ste afgeleide valt ook die term weg.

Het enige wat dus overblijft is de afgeleide van e^(4x). De afgeleide van e^x is steeds e^x, maar door de kettingregel ga je ook 26 keer '4x' moeten afleiden, dat geeft dus 26 keer een factor 4.

De uitkomst is dus: (4^26)*e^(4x) = 4503599627370496*e^(4x)

mvg,
Tom

td
donderdag 13 januari 2005

©2001-2024 WisFaq