Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen van een stelsel van vergelijkingen met 4 onbekenden

Gegeven is het volgende stelsel van vergelijkingen:
27a + 9b + 3c + d = 4
64a + 16b + 4c + d = 10
125a + 25b + 5c + d = 20
216a + 36b + 6c + d = 35

Hoe los ik dit op? Een stap voor stap methode zou erg handig zijn, want ik kom er niet uit!
Vriendelijke groet

R.Suyl
Student hbo - donderdag 13 januari 2005

Antwoord

Beste,

Het hangt ervan af welke methodes je al gezien hebt.
Je kan het sowieso oplossen met substitutie maar met 4 vgl in 4 onbekenden is dat niet erg prettig, zeker door de grote coëfficienten.

Als je bekend met met matrices en de Gauss-eliminatie dan kan je het ook op die manier doen. Het heeft echter weinig zin dat ik de hele Gauss-eliminatie voordoe als je ze misschien niet eens kent.

Neem via onderstaande link maar eens een kijkje, daar staat uitgelegd hoe het werkt voor een 3x3 - in het Engels wel.

mvg,
Tom

Zie Gauss Eliminatie

td
donderdag 13 januari 2005

©2001-2024 WisFaq