\require{AMSmath} Een stelsel oplossen geg.:a tot de vierde + b tot de vierde = 14 ab=-1 gevr.:a en b en (a tot de tiende + b tot de tiende) Heb een hele tijd geprobeerd maar kom er niet. Ik dacht aan logaritmes of binomium van Newtom. Bedankt voor de hulp. Bert M Iets anders - zondag 19 mei 2002 Antwoord Wat dacht je hiervan? a4+b4=14 (1) ab=-1 Schrijf ab=-1 als b=-1/a, invullen in (1) levert: a4+(-1/a)4=14 a8+1=14a4 a8-14a4+1=0 (2) (a4-7)2-49+1=0 (a4-7)2=48 a4-7=±43 Enzovoort... a=½(±2±6) (zoiets..) Enzovoort... Dit levert dus 4 reële oplossingen op. Erg leuk is het niet... WvR zondag 19 mei 2002 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
geg.:a tot de vierde + b tot de vierde = 14 ab=-1 gevr.:a en b en (a tot de tiende + b tot de tiende) Heb een hele tijd geprobeerd maar kom er niet. Ik dacht aan logaritmes of binomium van Newtom. Bedankt voor de hulp. Bert M Iets anders - zondag 19 mei 2002
Bert M Iets anders - zondag 19 mei 2002
Wat dacht je hiervan? a4+b4=14 (1) ab=-1 Schrijf ab=-1 als b=-1/a, invullen in (1) levert: a4+(-1/a)4=14 a8+1=14a4 a8-14a4+1=0 (2) (a4-7)2-49+1=0 (a4-7)2=48 a4-7=±43 Enzovoort... a=½(±2±6) (zoiets..) Enzovoort... Dit levert dus 4 reële oplossingen op. Erg leuk is het niet... WvR zondag 19 mei 2002
WvR zondag 19 mei 2002
©2001-2024 WisFaq