Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 32354 

Re: Re: Nulpunten bij rationale functie

Ja en nee, het ontbinden in factoren dat lukt met een x2 blabla wel maar met een x3 zoals in dit geval wordt het toch een stuk lastiger, zou je kunnen uitleggen hoe je dat doet, want volgens het dictaat zou het met een staartdeling moeten maar als het ook anders kan dus de manier die jij gebruikt vind ik het ook goed, wie weet is het zelfs sneller en makkelijker.

mvg
Martijn

Martij
Student hbo - maandag 10 januari 2005

Antwoord

Beste Martijn,

Meer informatie over het uitvoeren van een startdeling kan je vinden via de link onderaan.

Ook over het ontbinden in factoren vind je veel op wisfaq, probeer de zoek-functie maar eens met 'ontbinden'.

In jouw geval kan je het als volgt doen:
x3-x2-4x+4 = 0

Breng in de eerste 2 termen x2 buiten haakjes en in de laatste twee -4, dan krijg je:
$\Leftrightarrow$ x2(x-1)-4(x-1) = 0

Nu is de factor (x-1) gemeenschappelijk, buitenbrengen:
$\Leftrightarrow$ (x-1)·(x2-4)=0

Die laatste factor is nu van de vorm a2-b2, met als ontbinding (a-b)(a+b):
$\Leftrightarrow$ (x-1)·(x-2)·(x+2) = 0

mvg,
Tom

Zie Wisfaq: Staartdeling bij veeltermbreuken

td
maandag 10 januari 2005

©2001-2024 WisFaq