Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ggd kvg

Waar staan deze afkortingen precies voor, hoe reken ik ze uit en waar bij breuken gebruik je ze???

Debby
Student hbo - maandag 10 januari 2005

Antwoord

Hallo Debby,

GGD staat voor 'Grootste Gemene Deler' en KGV zal je bedoelen, voor 'Kleinst Gemeen Veelvoud'.

Als je van 2 of meer getallen alle delers bekijkt, dan is de GGD van deze getallen de grooste gemeenschappelijk deler:
GGD(24,16) = 8
GGD(39,15) = 3
GGD(5,8) = 1

Als je van 2 of meer getallen de veelvouden gaat bekijken, dan is het KGV van deze getallen de kleinste waarde die gemeenschappelijk is.
KGV(2,4) = 4
KGV(2,5) = 10
KGV(7,12) = 84

Bij breuken is dit handig wanneer je ze gelijknamig moet maken, dit gaat immers het eenvoudigst met een zo klein mogelijke noemer - je zoekt dus het KGV van de noemers die je gelijk wilt maken.

mvg,
Tom

td
maandag 10 januari 2005

©2001-2024 WisFaq