Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 28598 

Re: Praktische opdracht wiskunde tariefeenheden

Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 16 oktober 2004

dat stond er, sorry foutje van mijn kant, maar ik was benieuwd naar de berekening, hoe u bij dit antwoordt komt?? die moet ik namelijk uit kunnen leggen voor de leraar,

alvorens bedankt

Henk H
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 9 januari 2005

Antwoord

Ik heb eerst het lijstje wat verder uitgeschreven tot 32. Het tarief is dan 4.90. Uit de twee punten (9,1.90) en (32,4.90) kan je voor y=ax+b de waarden van a en b uitrekenen:

q32309img1.gif

Dat was al aardig goed... en deze manier van het 'achterhalen' van een lineair verband zal je bekend voor komen! Tot zover kan je het, denk ik, aan je leraar wel uitleggen. Dat snapt ie wel...

Alleen was bij x=30 mijn prijs 4.60 in plaats van 4.70 volgens het lijstje. Dus toen dacht ik dan zal a wel 0,131 zijn (naar boven afgerond, was een gokje!). Toen klopte het nog niet en heb ik met prutsen vastgesteld dat als je b=0,721 neemt dan klopt het allemaal precies.

Dat prutsen kan je maar beter niet verder vertellen...

Zie Excel - prutsbestand - Tariefeenheden.xls

WvR
zondag 9 januari 2005

©2001-2025 WisFaq