Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 32294 

Re: Het bepalen van primitieven

Beste Tom,

Zou U de eerste som willen uitleggen met de substitutie
u=√(x2-1)+x ?
Ik ben tot hier gekomen:

u=√(x2-1)+x
x=(u2+1)/(2u)
√(x2-1)=(u2-1)/(2u)
dx=((u2-1)/(2u2))du

bedankt

Teddy
Student hbo - zondag 9 januari 2005

Antwoord

Beste Teddy,

Ik zie niet goed waar je een goniometrische substitutie hebt toegepast, ik zal even van voorafaan beginnen.
Het gaat het eenvoudigst met de eerste substitutie die ik had aangeraden, die zal ik toepassen (ik hoop dat je de hyperbolische functies kent?)

$\int{}$dx/√(x2-1)

Stel x = ch(u) $<\Rightarrow$ dx = sh(u)du

= $\int{}$sh(u)du/√(ch2(u)-1)

ch2(u)-sh2(u) = 1 $\Rightarrow$ ch2(u)-1 = sh2u

= $\int{}$sh(u)du/√(sh2(u))
= $\int{}$sh(u)du/sh(u)
= $\int{}$1du
= u (+c)

Terug substitueren:
x = ch(u) $<\Rightarrow$ u = ach(x)

Je primitieve is dus ach(x), dit is de inverse cosinus hyperbolicus.

Ter controle leiden we terug af:
d(ach(x))/dx = 1/√(x2-1), terug je opgave.

mvg,
Tom

td
zondag 9 januari 2005

©2001-2024 WisFaq