Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Zoek het functievoorschrift

Ik meot het functievoorschrift zoeken van da kwadtratische functies f(x)=ax2+bx+c als f(-20)=0, f(0)=5 en f(20)=0.

Ward

Ward
Student Hoger Onderwijs België - zaterdag 8 januari 2005

Antwoord

Beste Ward,

Om je functievoorschrift te vinden moet je a, b en c bepalen.
Elk gegeven herleid je naar een vergelijking.

f(x) = ax2 + bx +c
f(0) = 5 = a02 + b0 + c = 5
= c = 5

f(-20) = 0 = a(-20)2 + b(-20) +c = 0
= 400a - 20b + c = 0

f(20) = 0 = a202+b20+c = 0
= 400a + 20b + c = 0

Vermits c=5 herleiden de laatste 2 vergelijkingen zich tot:
400a-20b+5 = 0
400a+20b+5 = 0

De 2 vgl optellen levert:
800a + 10 = 0
= a = -1/80

Om b te berekenen ga je a invullen in een van de twee vgl:
400a-20b+5 = 0
= 400(-1/80) - 20b + 5 = 0
= -5 -20b +5 = 0
= -20b = 0
= b = 0

Dus: a = -1/80 Ù b = 0 Ù c = 5
geeft: f(x) = (-1/80)x^2+5

Voor een uitgebreid overzicht van hoe je de formule van een parabool vindt kan je een kijkje nemen op onderstaande link.
Overigens vind je er ook methodes voor specifieke gevallen, dan kan het een stuk sneller :)

mvg,
Tom

Zie FAQ: Parabolen

td
zaterdag 8 januari 2005

©2001-2024 WisFaq