Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Absolute fout

ik heb een vraag hopelijk kan iemand mij spoedig helpen???

Van een gegeven functie f(x) = tan (x) wordt de functiewaarde f(a) berekend waarbij a een relatieve fout heeft van 1%. Hoe groot is de relatieve fout in f(a) voor a = 1,4 resp. a = 3???

een klasgenoot van me heeft al soortgelijke vraag hier gesteld, maar mijn vraag luidt:

hoe bepaal ik de absolute fout (h)??? om in de volgende formule toe te passen:

f(x)=a (h/a) . ((a f'(a))/f(a)

resultaat is a = 1,4 rel. fout = 8,4%
a = 3,0 rel. fout = 21%

hopelijk kan iemand mij helpen want ik snap er niet veel van alvast bedankt groeten frits

frits
Student hbo - zaterdag 8 januari 2005

Antwoord

Wanneer a=1,4 met maximale fout 1% dan is a maximaal 1,414 en minimaal 1,386. Bij 1,414 is de tangens 6,325349 en bij 1,4 is dat 5,797884. Een fout van maximaal 9,1% (omdat die fout bij 1,386 gewoonweg kleiner is).

Dat kun je toch gewoon uitrekenen......... daar heb je geen numerieke methoden voor nodig.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 8 januari 2005

©2001-2024 WisFaq