Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 31994 

Re: Rekenkundig gemiddelde en variantie

Oké, maar toch snap ik het niet hoor. Zou u eens duidelijk willen omschrijven wat deze regels expliciet willen zeggen. Merci.

Jos
Student universiteit - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

De gebruikte notaties:

VAR=variantie
s=standaarddeviatie
E=verwachtingswaarde
c=willekeurige constante
X1,X2:stochasten

Een regel als VAR(X1+X2)=VAR(X1)+VAR(X2) wil dus zeggen dat de variantie van de som van twee stochasten gelijk is aan de som van de afzonderlijke varianties. (Mits de stochasten onafhankelijk zijn).

Een regel als E(cX)=cE(X) wil zeggen dat als je alle waarnemingen met een constante c vermenigvuldigt dan is de variantie van deze nieuwe verdeling c keer zo groot als eerst.

WvR
dinsdag 4 januari 2005

©2001-2024 WisFaq