Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Raaklijnen

Ik heb al een hele tijd over de volgende vraag gedaan. Ik heb alles geprobeerd maar het probleem is dat er aan 2 voorwaarden voldaan moet worden.

Opg. Geef de raaklijnen van de functie y(x)=x2 die de x-as in x=1 snijden.

Dus het moet én een raaklijn zijn én door het punt (1,0) gaan. Hoe pak je dit aan?

André
Student universiteit - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

Die raaklijn heeft vergelijking (y-0)=r·(x-1) (r is rico)
Nu mag deze lijn slechts een punt gemeen hebben met de parabool y=x2
Snijpunt leidt tot x2=r·(x-1) Û x2-r·x+r=0 Omdat dit maar een snijpunt mag hebben moet de discriminant 0 zijn.
Dus r2-4r=0 dus r=0 of r=4. Of je r=0 moet meenemen als oplossing valt te betwisten.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
dinsdag 4 januari 2005

©2001-2024 WisFaq