Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Deling van een parabool door een lijn

Hallo, ik had een paar vragen..

1) Hoe deel je een lijn door een parabool?

Als je bijvoorbeeld de parabool y=-2x2+3x+3 hebt, die je moet delen door de lijn y=2x+3, hoe pak je dit aan?

2) Misschien een wat moeilijkere vraag en hier hoef ik ook niet per se een antwoord op omdat dit de vraag van het gehele onderzoek is, maar wel handig voor me om te weten:
Is elke parabool op te vatten als productgrafiek van twee lijnen?

3) Wat gebeurd er met een parabool wanneer je de 'onderdelen' ax2, bx en c veranderd, er vanuit gaand dat je de standaard notatie y=ax2+bx+c gebruikt?

alvast bedankt

Steven
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

1.
Met het applet op Parabool/Lijn=? kan je dat zelf onderzoeken. In je voorbeeld zou dat dan het volgende plaatje opleveren:

q32005img1.gif

Daar vallen een aantal dingen op. Let op nulpunten van de teller en op de nulpunten van de noemer. Kortom zelf maar eens doen!

2.
Op dezelfde website staat Lijn x Lijn=?. Je zult zien dat ook hier de nulpunten van de lijnen belangrijk zijn. Denk er maar eens over na!

3.
In onderstaand applet kan je dat zelf onderzoeken:



Kortom: je moet veel zelf doen...

WvR
dinsdag 4 januari 2005

 Re: Deling van een parabool door een lijn 

©2001-2024 WisFaq