Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Schrijven in eulervorm

Ik heb moeite met het omschrijven in eulervorm van onderstaande opgaven:

j(epj+2-j)

en met

(e1/3pj- e-1/3pj)/j

Hoe moet ik beginnen? omschrijven met ejx=cosx+jsinx ???
dan loop ik vast

henny
Student hbo - dinsdag 4 januari 2005

Antwoord

dag Henny,

Een vuistregel bij dit soort opgaven is:
Optellen en aftrekken van complexe getallen gaat handig met de a+b·j vorm
Vermenigvuldigen en delen van complexe getallen gaat handig met de Eulervorm.
Nu heb je een combinatie van beide vormen, en ook nog van optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.
Neem de eerste opgave.
Werk eerst de vorm tussen haakjes uit in de a+b·j vorm
Herschrijf het resultaat in de Eulervorm.
Schrijf dan j ook in de Eulervorm, en vermenigvuldig.
Uitwerking:
epj = cos(p) + j·sin(p) = -1
dus
epj + 2 - j = 1 - j = Ö2·e-1/4pj.
Verder is
j = e1/2pj, dus
j·(epj + 2 - j) = e1/2pj·Ö2·e-1/4pj = Ö2·e1/2pj-1/4pj = Ö2·e1/4pj.
Lukt de tweede nu ook?
succes,
groet,

Anneke
donderdag 6 januari 2005

©2001-2024 WisFaq