Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Impliciet differentiëren

Hallo,
ik begrijp niet hoe ze de volgende vergelijking differentiëren?
exp(x2y) = x + y
en dan vindt y?
alvast bedankt

Pieter
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 3 januari 2005

Antwoord

Pieter,
neem eerst links en rechts de logaritme:dit geeft:
x2y(x)=ln(x+y(x)),y is een functie van x.
diff. naar x geeft:
2xy(x)+x2y'(x)= (1+y'(x))/(x+y) en hieruit kun je y'(x)oplossen.
Groetend,

kn
maandag 3 januari 2005

©2001-2024 WisFaq