Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Annuiteiten

Een echtpaar wil op 31-12-2021 beschikken over een bedrag van € 15.000.-. Daartoe zullen zij jaarlijks een bedrag op de rekening inleggen, voor het eerst op 1 januari 2004 en voor het laatst op 1 januari 2021. De bank vergoedt een rente van 4% gedurende de eerste 10 jaren en een rente van 3,5% gedurende de volgende jaren. Welk bedrag moet er jaarlijks worden gestort?

Ik heb een uur zitten rekenen, maar ik kom er niet uit!
Ps: Ik heb geen annuiteitentafel.

Bianca
Student hbo - woensdag 29 december 2004

Antwoord

Stel je legt jaarlijks 1 euro in, dan is het bezit op:
1-1-2004: 1
1-1-2005: 1,04+1
1-1-2006: 1,042+1,04+1
1-1-2007: 1,043+1,042+1,04+1
.
.
.
1-1-2014: 1,0410+1,049+....+1
Dit is gelijk aan (1,0411-1)/(0,04)=13,48635141.
De waarde hiervan op 31/12/2021 is 13,48635141×1,0358=17,75894941.
Voor de inleggen vannaf 1-1-2015 geldt:
1-1-2015: 1
1-1-2016: 1,035+1
1-1-2017: 1,0352+1,035
..
1-1-2021: 1,0356+1,0355+..+1
31/12/2021: 1,0357+1,0356+..+1,035.
Dit is gelijk aan (1,0358-1,035)/(0,035)=8,05168677.
In totaal dus 17,75894941+8,05168677=25,81063618.

De jaarlijkse inleg moet dus 15000/25,81063618=581,16 euro bedragen.

hk
woensdag 29 december 2004

 Re: Annuiteiten 

©2001-2024 WisFaq