Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Berekenen verwerpingsgebied

In mijn cursus staat dat de kans op type 1 fout gelijk is aan de grootte van het verwerpingsgebied..en die wordt vastgelegd op 5%(0.05).. er staat een voorbeeld bij van eenzijdige en tweezijdige binomiaal test met n= 20 en p = 0.50
bij eenzijdige is verwerpingsgebied 15-20 en bij tweezijdige 0-5 en van 15-20 hoe kan men deze berekenen ??

caro
Student universiteit - woensdag 29 december 2004

Antwoord

Type 1 fout betreft de kans op het ten onrechte verwerpen van H0 dus onder aanname van p=0,50.
Je doet 20 experimenten. Die eenzijdige toets is wat vreemd omdat je nulhypothese dan eigenlijk p0,50 zou moeten zijn. Het kritiek gebied bestaat nu uit die waarden uiterst rechts waarvan de kans net onder de 0,05 blijft.
Bij p=0,50 en n=20 geldt (tabel binomiale verdeling of grafisch rekenapparaat): P(k14)=0,9793 dus P(k15)=0,0207.
Omdat P(k14) =0,0577 bedraagt en dus te groot is, is nu k15 het kritiek gebied.
Bij een tweezijdige toets met a=0,05 moet je kijken naar rechts 21/2% en links 21/2%. Verder gaat de berekening nu wel analoog zij het dan met twee grenzen (staarten) en maximale kansen in elke staart van 0,025. Tja en daar komt dan rechts hetzelfde kritiek gebied uit en links inderdaad k5 als kritiek gebied.

Al met al een erg ongelukkig gekozen voorbeeld...... dat wel.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
zaterdag 1 januari 2005

©2001-2024 WisFaq