Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Functievoorschrift opstellen

Gegeven: het bereik [-1,®> en de punten (0,0) en (3,0).
Aan de hand van deze gegevens moet ik een functievoorschift opstellen van een parabool. Hoe moet ik dit doen?
Alvast bedankt

Niels
Iets anders - dinsdag 28 december 2004

Antwoord

In dit geval is de nulpuntenformule het handigst:

y=a(x-p)(x-q) heeft als nulpunten (p,0) en (q,0)

In dit geval krijg je:

y=a·x·(x-3)

De top van deze parabool is (11/2,-1). Ga na!
Invullen levert:

-1=a·11/2·(11/2-3)
-1=-21/4·a
a=4/9

Dus y=4/9x(x-3) is een geschikt functievoorschrift.

WvR
woensdag 29 december 2004

©2001-2024 WisFaq