Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Waarheidstabel - opstelling

Hey,

even een simpel (stom) vraagje over waarheidstabellen.
Als ik er één opstel, met bv de waarden: p q en r..
krijg je dus zo iets:

p q r
1 1 1
1 1 0
1 0 1
1 0 0
0 1 1
0 1 0
0 0 1
0 0 0

Ik heb geen enkel probleem om met bv deze (volgende) waarden een bewerking te doen (negatie, conjunctie, disjunctie, implicatie of equivalentie enz).
bv: ((p = q) ^ (r = s)) = ((p ^ r) = (q ^ s)).

maar stel dal de "volgorde" p, q, r, s verandert in een andere oefening:

bijvoorbeeld: q = (p = ( r = q)
hoe moet ik nu de waarden toekennen aan de letters?
moet ik eerst onder p

1
1
1
1
0
0
0
0
zetten? of mag ik die waarden eerst aan q geven en p dan
1
1
0
0
1
1
0
0

geven?

Ik zit met het probleem dat ik niet weet welke waarden ik aan welke letter moet geven als er een andere volgorde is
dan de normale..

Dank bij voorbaat.

Ben.

Ben
Student Hoger Onderwijs België - dinsdag 28 december 2004

Antwoord

dag Ben,

Het maakt helemaal niet uit in welke volgorde je de nullen en enen in de tabel plaatst, als je elke mogelijke combinatie van p, q en r maar precies één keer krijgt.
Dus je mag zelf kiezen wat je het handigst vindt.
groet,

Anneke
dinsdag 28 december 2004

©2001-2024 WisFaq