Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Exponentiële functies en halveringstijd

Er is een Uraan atoom (1) met een halveringstijd van 4,8·109 jaar. Een ander Uraan atoom (2) heeft een halverings tijd van 4,7·108 jaar.
De huidige verhouding van (1) & (2) zijn respectivelijk 99% en 1%. Wetenschappers beweren dat bij het ontstaan van de aarde de verhoudingen van (1) & (2) 50% en 50% waren.
Hoeveel jaar geleden is de aarde ontstaan?

Den Ba
3de graad ASO - maandag 27 december 2004

Antwoord

Stel de hoeveelheid van uraanatoom (1) gelijk aan A en de hoeveelheid van uraanatoom (2) gelijk aan B.
Stel t gelijk aan het aantal jaren sinds het ontstaan van de aarde.

Dan is
At = A0.(1/2)t/4,8.109

Bt = B0.(1/2)t/4,7.108

Maak nu de verhouding van de deze twee uitdrukkingen en vervang :
At/Bt = 99
A0/B0 = 1

Los nu op naar t.

Je vindt : t = 3,45.109


LL
maandag 27 december 2004

©2001-2024 WisFaq