Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Logaritmische vergelijking

Hallo, ik heb de volgende vergelijking met logaritme die ik moet oplossen:

1/3 log (2x - 1) = 3log (1 / x+4)

Ik raak in de war met een breuk in het grondtal en snap zo niet hoe ik heirmee verder moet. Wilt iemand mij aub helpen??
bvd. Paul

Paul
Iets anders - donderdag 23 december 2004

Antwoord

Wat spelen met formules levert:
1/3log x = overgaan op ander grondtal 3 = 3log x / 3log (1/3) = -3log x = 3log x-1 = 3log (1/x)
Als je dat goed uitwerkt kom je tot de conclusie dat jouw vergelijking uiteindelijk neerkomt op het oplossen van 2x-1=x+4 ofwel x=5

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
donderdag 23 december 2004

©2001-2024 WisFaq