Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vermenigvuldigen bij functies

In welke volgorde moet je bij een formule y=ax+b de translaties en vermenigvuldigingen doen? En hoe ziet deze functie er dan uit bij translatie x-as , translatie y-as, vermenigvuldiging x-as en verminigvuldiging y-as? Ik bedoel hier bijv mee; Translatie x-as van c wordt y=a(x-c)+b. Maar ik weet niet wat dit wordt bij vermenigvuldiging x-as of y-as van c, en translatie y-as van c. Stel dat je op y=ax+b zowel Tx-as, Ty-as, Vx-as en Vy-as moet toepassen, welke translatie/vermenigvuldiging moet dan eerst?

Irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 december 2004

Antwoord

Hallo Irene,

Als je wilt weten hoe het resultaat er uit ziet na een of meer transformaties, dan moet je een tekening maken of gebruik maken van de grafische mogelijkheden van de GRM.

Voor het bepalen van de formule van het beeld kun je gebruik maken van de vogende regels:

Tx-as® y = a(x-c)+b
Ty-as® y = ax+b+c
Vx-as® y = c(ax+b)
Vy-as® y = a/c.x+b

Of de volgorde wel of niet belangrijk is hangt af van de transformaties.

q31501img1.gif

Als de formule van het origineel gelijk is aan y = 0,5x + 4 en de formule van het beeld gelijk is aan y = 2x + 6 dan zijn er meerdere oplossingen. De richting van de lijn is anders geworden, in dit geval kun je het beste beginnen met Vx-as of Vy-as.

q31501img2.gif

wl
zondag 19 december 2004

©2001-2024 WisFaq