Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bissectrices

Hoe stel je de vergelijking op van de bissectrices van de lijnen y=3x+15 en 3x-2y-25=0? Wordt er dan de helft van de hoek met de x-as bedoelt? Of krijg je 2 bissectrices?

Irene
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 18 december 2004

Antwoord

Om de bissectrices te bepalen moet je eerst je vergelijkingen normaliseren.
Om de vergelijking van een rechte A \Leftrightarrow ax+by+c=0 te normaliseren neem je de absolute waarde van de vergelijking en deel je de vergelijking door de normeringsfactor √(a2+b2).
Indien je in deze normaalvergelijking x en y vervangt door de coördinaat p(x1,y1) van een punt p vind je de afstand van het punt p tot de rechte A.

Bv : A\Leftrightarrow3x-4y+2=0 en p(1,2)
De normaalvergelijking van A is : An\Leftrightarrow|3x-4y+2|/5 =0
De afstand van p tot de rechte A : |3.1 - 4.2 + 2|/5 = |-3|/5 = 3/5

Een bissectrice van twee rechten is de verzameling van alle punten die evenver verwijderd liggen van deze rechten.

Dus (in je voorbeeld) :

|3x-y+15|/√10 = |3x-2y-25|/√13

Uit |a| = |b| volgt a = ±b.

Dus √13.|3x-y+15| = ±√10.|3x-2y-25|

Je vindt dus (voor het plus- en voor het min-teken) twee bissectrices, die onderling loodrecht op elkaar moeten staan.

LL
zaterdag 18 december 2004

 Re: Bissectrices 

©2001-2025 WisFaq