Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vraagstukken van vergelijkingen

Hoe moet ik vraagstukken oplossen als deze a.u.b.:Bepaal de afmetingen van een rechthoek waarvan de oppervlakte 100m2 en de omtrek 100m is. Ik snap het niet helemaal.

Epirot
Overige TSO-BSO - zaterdag 18 december 2004

Antwoord

Noem de afmetingen b (breedte) en h (hoogte).
Uit de oppervlakte weet je dat : b . h = 100
En uit de (halve) omtrek dat : b + h = 50

Je hebt dus een stelsel van 2 vergelijkingen met 2 onbekenden.

Stel nu uit de tweede vergelijking : h = 50 - b
en vul dit in in de eerste vergelijking.

Werk de haakjes uit en breng alles naar het linkerlid.
Je hebt nu een vierkantsvergelijking waaruit je b kunt berekenen.
En dus kun je ook h berekenen.

LL
zaterdag 18 december 2004

©2001-2024 WisFaq