Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Enkele vraagjes ivm functies

  1. Geef het nulpunt van de inverse functie van de R-R functie waarvoor f(x):=3·x+3

  2. Wat is het beeld (functiewaarde) van de inverse relatie van f, als:
             1
    f(x) = ------
    x² - 1
    Maak een noemer (indien aanwezig) steeds wortelvrij! We gebruiken als argument y.

  3. Wat is het beeld (functiewaarde) van de functie g@f, als:
    f(x):=ln(3·x) en g(x):=3·abs(x)+3
Alvast bedankt voor de hulp.

Tom De
Student Hoger Onderwijs België - vrijdag 17 december 2004

Antwoord

1) De inverse is de functie h(x) = 1/3x - 1, zodat het nulpunt 3 is. Logisch natuurlijk, want bij f vind je het getallenpaar (0,3) en geïnverteerd wordt dat (3,0).

2) Verwisselen van x en y levert op x = 1/(y2-1) ofwel y2-1 = 1/x en dan kun jij daar waarschijnlijk wel de y uit vrijmaken.

3) g(f(x)) = g(ln3x) = 3|ln3x| + 3

MBL
vrijdag 17 december 2004

©2001-2024 WisFaq