Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voor de controle

ik wil weten of ik de kettingregel en de quotientregel goed toepas.

f(x)= 1/3Öx

f'(x)= 3Öx·1/2Öx

en

g(x)=tan(5x)

g'(x) = 1/cos2x·(5x)·x

Tim
Student hbo - donderdag 16 december 2004

Antwoord

De eerste f(x) = 1/3Ö(x).
Die is te herschrijven als f(x) = 1/x1/3 en dat is weer f(x) = x-1/3. Dus f'(x) = -1/3x-1/3 - 3/3 Þ f'(x) = -1/3x-4/3 oftewel f'(x) = -1/3x3Ö(x).

g(x) = tan(5x).
Stel u(x) = 5x dan is du/dx = 5.
Stel y(u) = tan(u) dan is dy/du = 1/cos2(u) = 1/cos2(5x)
Dus dy/dx = du/dx·dy/du = 5·1/cos2(5x) = 5/cos2(5x)

Davy
donderdag 16 december 2004

©2001-2024 WisFaq